Schade aan geleende spullen, wat is verzekerd?

U leent de professionele boormachine van uw buurman, maar die gaat tijdens de klus door uw schuld stuk. Of u neemt het fototoestel van een vriend mee op vakantie en laat het per ongeluk vallen. Is zulke schade dan wel verzekerd op uw aansprakelijkheidsverzekering?

geleende spullen

Als u iets wat u heeft geleend zelf gebruikt, heet dat in verzekeringstermen ‘opzicht’. Meestal gebruikt u het geleende op dezelfde manier als wanneer het uw eigendom zou zijn. Daardoor verandert het risico dat uw aansprakelijkheidsverzekeraar loopt, zeker als u voor langere tijd iets leent. Strikt genomen zou uw aansprakelijkheidsverzekering schade in zo’n geval niet vergoeden.

Opzichtbepalingen

Gelukkig zijn er uitzonderingen. Veel verzekeraars hebben namelijk zogenoemde opzichtbepalingen opgenomen in hun voorwaarden. Daardoor kunt u soms ook de schade claimen die door uw schuld is ontstaan aan iets wat u heeft geleend.

Maximum

De schadevergoedingen kennen wel een maximum. Vaak is dat een bedrag tussen de € 12.500 en € 25.000. In sommige gevallen is er sprake van een eigen risico, dat u zelf moet betalen. Ook mag u de eigenaar geen vergoeding hebben betaald voor datgene wat u heeft geleend.

Uitzonderingen

De boor en het fototoestel uit ons voorbeeld zijn dus meestal wel verzekerd. Maar er zijn ook uitzonderingen. Zo gelden opzichtbepalingen bijvoorbeeld niet voor schade door – onder andere – motorrijtuigen en vaartuigen waarvoor u een vaarbewijs nodig heeft. Ook schade aan spullen van iemand die is meeverzekerd is op uw polis valt buiten de dekking.

Meer informatie

Leent u wel eens iets kostbaars van een vriend of een familielid en wilt u zeker weten dat dit verzekerd is op uw aansprakelijkheidsverzekering? Wij controleren de polisvoorwaarden graag voor u. Neem dus gerust even contact met ons op.