Aardgas steeds duurder, hoe kun je besparen?

Volgens de plannen moeten alle huizen in Nederland in 2050 helemaal van het aardgas af zijn. Een van de maatregelen om dit te stimuleren, is het jaarlijks verhogen van de belasting op gas. In dit artikel geven we je een paar tips die je helpen te besparen.

Aardgas steeds duurder

In 2022 gaat de belasting op gas met 2 cent per kubieke meter omhoog. Op elektriciteit wordt juist minder belasting geheven. Maar omdat de energieprijzen zo hoog zijn, krijgt elk huishouden dit jaar eenmalig een belastingkorting van € 265.

Helemaal gasloos leven is voor veel Nederlanders nu nog te hoog gegrepen. Warmtepompen zijn duur en om een optimaal rendement te halen, moet je ook je bestaande radiatoren vervangen door vloerverwarming, lage temperatuurradiatoren en / of infraroodverwarming. Dat levert veel bijkomende kosten op.

Minder stoken

Een goede manier om te beginnen met bezuinigen op gas is een simpele: zet de verwarming wat minder hoog en trek een trui en dikkere sokken aan. Volgens het Nibud kun je 7% (!) besparen op je stookkosten als je de thermostaat van de verwarming één graadje lager zet.

Heb je nog geen slimme thermostaat? Overweeg er dan een te kopen; ze kosten ongeveer € 200. Met zo’n slimme thermostaat kun je eenvoudig en snel per dag verwarmingsschema’s instellen. Vergeet je de verwarming uit te zetten als je weggaat? Dan krijg je een berichtje op je smartphone en kun je het alsnog doen. Huishoudens die nog niet bewust bezig zijn met zuinig verwarmen, kunnen zo al snel 20% minder gas gebruiken.

Lenen om te verduurzamen

Wil je je huis graag verduurzamen, maar heb je niet voldoende spaargeld of wil je dat liever niet gebruiken? Er zijn verschillende manieren om geld te lenen tegen een lage rente. Wij vertellen je er graag meer over.