Energiezuinig huis: check deze subsidies

Door de hoge energieprijzen hebben steeds meer huiseigenaren concrete plannen om hun huis duurzamer te maken. Geldt dat ook voor jou? Maak dan gebruik van de subsidies die er zijn. Dat scheelt je snel duizenden euro’s!

Energiezuinig huis

Er bestaan al langer overheidssubsidies om huizen duurzamer te maken. Maar in 2022 zijn de regelingen nog aantrekkelijker geworden. Met de nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je namelijk tot wel 30% van je investering terugkrijgen. Eerder was dat maximaal 20%.

Twee maatregelen binnen twee jaar

Uiteraard moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen om voor die subsidie in aanmerking te komen. Zo moet je binnen twee jaar tenminste twee energiebesparende maatregelen treffen. Daarbij kun je kiezen uit vijf typen isolatiemaatregelen, investeren in een (hybride) warmtepomp of een zonneboiler en je laten aansluiten op een warmtenet.

Verder moet je eigenaar zijn van het huis en er ook zelf wonen. Dat huis mag trouwens geen nieuwbouwwoning zijn. Als je isolerende maatregelen treft, moeten die een minimale isolatiewaarde hebben. Verder geldt er een minimaal oppervlak van 10m2 voor gevel- en spouwmuurisolatie en 20m2 voor bodem-, vloer- en dakisolatie. Gedetailleerde informatie lees je hier.

Subsidie berekenen

Wil je een indicatie van het subsidiebedrag dat jij kunt krijgen? Bereken het dan zelf op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Energiezuinige maatregelen financieren

Ondanks de subsidies moet je natuurlijk zelf nog altijd het grootste deel van de kosten dragen. Dat kan op verschillende manieren. Spaargeld is een veel gebruikte, maar er zijn ook andere manieren om zulke voorzieningen te betalen. Welke dat zijn, lees in je dit artikel.

Zo financier jij jouw energiezuinige huis!

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met ons. Wij weten alles over de mogelijkheden die je hebt om jouw energiezuinige huis zo gunstig mogelijk te financieren.