Hoge huur: is kopen een optie?

Heb jij te weinig inkomen voor een hypotheek maar verdien je te veel voor een sociale huurwoning? Dan ben je een zogenoemde ‘duurhuurder’. Zou je toch graag een huis willen kopen? Dan kun je misschien meedoen aan een proefproject.

hoge huur

De proef is een initiatief van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), Vereniging Eigen Huis (VEH) en vier banken. Met de proef willen zij huurders met hoge huurlasten de mogelijkheid geven om met een verantwoorde financiering een eigen huis te kopen.

Tussen wal en schip

Duurhuurders vallen nu vaak tussen wal en schip. Ze verdienen te veel om voor een goedkope huurwoning in aanmerking te komen maar te weinig om een huis te kunnen kopen. Daardoor zijn ze veroordeeld tot huren in de vrije sector. Een duur alternatief, omdat de huur die zij betalen vaak hoger is dan de hypotheeklasten voor een vergelijkbaar koophuis zouden zijn.

Duizend hypotheken

Samen met de vier banken (ING, AEGON, Florius en BLG Wonen) gaan NHG en VEH daarom testen of deze groep financieel voldoende fit is om hypotheeklasten te dragen. De proef loopt maximaal twee jaar óf tot er duizend hypotheken zijn verstrekt.

Voorwaarden

Om mee te kunnen doen aan de pilot, moet je ten minste drie jaar duurhuren. In die periode mag je geen betalingsachterstanden hebben gehad. Als je geld hebt geleend om je woonlasten te betalen, kun je niet deelnemen. Datzelfde geldt als je je spaargeld hebt gebruikt voor de betaling van de huur.

Ook flexwerker en zzp

Ook flexwerkers en zzp’ers zijn welkom. De hypotheekverstrekkers controleren wel of je inkomen stabiel is. Disclaimer: zelfs als je voldoet aan alles wat hier is genoemd, betekent dit niet automatisch dat de bank het verantwoord vindt om jou een hypotheek te verlenen.

Meer informatie

Heb je een vraag over dit bericht? Of ben je zelf een duurhuurder die graag een huis wil kopen? Neem dan contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheek Adviseur, helpen wij je graag om jouw kansen op een hypotheek te vergroten.