Kleine autoschade claimen of niet?

Autobezitters die een allrisk-autoverzekering hebben afgesloten, kunnen in principe alle schades aan hun eigen auto bij hun verzekeraar claimen. Ook als die schade uw eigen schuld is. Maar is dat wel altijd verstandig?

Autoschade

Het korte antwoord op die vraag is ‘nee, niet altijd’. Als u een schade claimt die door uw eigen schuld is ontstaan, worden er namelijk schadevrije jaren in mindering gebracht. Daardoor bestaat de kans dat u terugvalt op de bonus-malusladder, die bepaalt hoeveel premiekorting u krijgt.

Veel geld

Zeker als u weinig schadevrije jaren hebt, kan die korting fors lager worden. En dat kan u veel geld kosten omdat het meestal vijf jaar duurt voordat u weer dezelfde premie betaalt als nu. Reken dus goed uit of het niet slimmer is om de schade zelf te betalen.

Vandalisme

Ook als u slachtoffer bent van vandalisme waarvan de dader niet bekend is, geldt deze regel. Omdat de schade bij niemand is te verhalen, brengt de verzekeraar schadevrije jaren bij u in mindering. Ook in zo’n situatie is het dus verstandig om eerst te berekenen of u de schade niet beter uit eigen portemonnee kunt betalen.

Waarborgfonds

Als uw auto is beschadigd door een onbekende dader, kunt u in sommige gevallen wel een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Uiteraard gelden er wel enkele voorwaarden. Doe deze snelle check om te controleren of uw claim in behandeling wordt genomen.

Meer informatie

Wilt u hulp om te bepalen of het slim is om een schade te claimen op uw autoverzekering? Heeft u een vraag over een nieuwe of lopende autoverzekering? Neem dan even contact op met ons.