Gaan jullie samenwonen? Dan is het belangrijk om je financiële zaken goed af te stemmen, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Samen onder één dak wonen heeft namelijk op meerdere vlakken invloed op je geldzaken. De notaris kan hierbij helpen, maar er komt meer bij kijken.

In het begin is samenwonen vaak een kwestie van wennen. Je denkt misschien nog niet direct aan een bezoek aan de notaris. Toch is het ook in deze vroege fase verstandig om alvast stil te staan bij jullie financiële situatie. Denk bijvoorbeeld aan wat er gebeurt als één van jullie overlijdt. Een samenlevingscontract kan niet alleen in dat geval, maar ook bij een eventuele breuk, voor duidelijkheid zorgen. En er zijn nog meer financiële aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.
Wie ontvangt de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering kent altijd een begunstigde: degene die het geld ontvangt bij overlijden van de verzekerde. Controleer wie er in jouw polis als begunstigde staat. Soms is dat nog een ex-partner. Ook als dat niet zo is, kan het nodig zijn om je huidige partner als begunstigde aan te wijzen. Laat dit dan vastleggen in de polis. Anders loop je het risico dat de uitkering niet bij de juiste persoon terechtkomt.
Hoe verdeel je de kosten bij samenwonen?
Geldkwesties kunnen relatieproblemen verergeren, vooral als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Voorkom onduidelijkheid en ruzie door van tevoren afspraken te maken over de verdeling van de kosten. Dit kan via de notaris, maar ook onderling. Belangrijk is vooral dat jullie de afspraken op papier zetten. Zo voorkom je misverstanden achteraf.
Open een gezamenlijke rekening voor vaste lasten
Zodra duidelijk is wie wat betaalt, is het handig om een gezamenlijke rekening te openen voor vaste lasten zoals huur, hypotheek, energie en boodschappen. Jullie kunnen ervoor kiezen om de kosten 50/50 te verdelen, maar het is ook mogelijk om de verdeling af te stemmen op jullie inkomens. Zo kan de partner met het hoogste inkomen bijvoorbeeld 65% bijdragen, en de ander 35%. Als de woning eigendom is van één van jullie, kunnen jullie hierover aparte afspraken maken, bijvoorbeeld over wie de hypotheeklasten betaalt.
Stem je verzekeringen af op de nieuwe situatie
Samenwonen betekent ook dat je je verzekeringen moet aanpassen. Denk aan het toevoegen van je partner aan de aansprakelijkheidsverzekering of het herzien van het verzekerde bedrag van de inboedelverzekering. Vergeet ook niet om jullie nieuwe woonsituatie door te geven aan het pensioenfonds. Bij overlijden kan je partner dan in aanmerking komen voor een nabestaandenpensioen.