Evenveel nieuwbouwwoningen, maar flink minder vergunningen

In het eerste kwartaal van 2025 zijn er 15.600 nieuwbouwwoningen opgeleverd – exact hetzelfde aantal als in dezelfde periode vorig jaar. Dat lijkt stabiel, maar echt goed nieuws is het niet. Zeker niet als je kijkt naar het fors gedaalde aantal afgegeven bouwvergunningen. En juist die vergunningen zijn bepalend voor het toekomstige woningaanbod. Hoe vergroot je in deze krappe markt je kans op een nieuwbouwwoning?

istock-897664288_klein

Minder vergunningen, minder vooruitzicht

Hoewel het aantal opgeleverde woningen gelijk bleef, werden er in het eerste kwartaal van 2025 maar 12.500 bouwvergunningen verleend. Dat is 22% minder dan een jaar eerder – een daling van 3.500 vergunningen. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2024 is de afname zelfs 38%.

Aangezien bouwvergunningen een belangrijke graadmeter zijn voor wat er gebouwd gaat worden, is dit een zorgelijke ontwikkeling. Het betekent namelijk dat er in de komende jaren minder nieuwbouwwoningen te verwachten zijn.

Woningvoorraad groeit per saldo nog wel

Toch groeit de woningvoorraad nog steeds. In het eerste kwartaal van 2025 zijn er 2.300 woningen gesloopt en zijn er 1.600 verdwenen door verbouwingen. Daartegenover staan 4.700 woningen die zijn toegevoegd via ver- of aanbouw. Alles bij elkaar komt de netto toename van de woningvoorraad uit op 16.300 woningen.

Stijgende kosten bouwmaterialen

Na een periode van prijsstabilisatie is er weer een stijging zichtbaar in de hout- en bouwmaterialenindustrie. In het eerste kwartaal van 2025 stegen de afzetprijzen met 1,3% vergeleken met een jaar eerder. Dit kan de bouwkosten verder opdrijven en projectontwikkelaars mogelijk terughoudender maken, zeker in combinatie met schommelende rentes en het afnemende aantal vergunningen.

Hoe vergroot je je kans op een nieuwbouwwoning?

e vraag naar nieuwbouwwoningen blijft hoog, terwijl het aanbod achterblijft. Wil je je kansen vergroten? Dan is dit belangrijk:

  • Schrijf je op tijd in bij projectontwikkelaars en gemeenten waar je wilt wonen. Vaak worden nieuwbouwwoningen via loting of inschrijving verdeeld.

  • Zorg dat je financiële situatie helder is. Laat vooraf berekenen wat jouw maximale hypotheek is – dat geeft je een streepje voor.

  • Wees flexibel in locatie en woningtype. Zo vergroot je je opties.

  • Blijf actief: volg ontwikkelaars, woningcorporaties en nieuwsbrieven. Zo ben je er op tijd bij als een nieuw project van start gaat.

Nieuwsgierig wat jij kunt besteden aan een nieuwbouwwoning? We helpen je graag met een berekening.