Zorgverzekering

Zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering voor zorgkosten af te sluiten. Dit basispakket dekt de standaardzorg van onder andere de apotheek, de huisarts en het ziekenhuis. Voor kosten die niet door de basisverzekering worden gedekt, kunt u zich aanvullend verzekeren.

 

Basisverzekering

De overheid bepaalt elk jaar opnieuw wat er wel en niet in het basispakket zit. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen tegen een vaste premie voor de basisverzekering te accepteren. Jongeren tot 18 jaar betalen deze premie niet, zij zijn gratis meeverzekerd op de polis van hun ouder(s).

Voor de zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico dat jaarlijks wordt vastgesteld. U kunt ook kiezen voor een hoger eigen risico. In dat geval betaalt u minder premie voor uw zorgverzekering.

 

Basisverzekering: restitutie of natura?

Basisverzekeringen voor ziektekosten kunnen flink van elkaar verschillen. Niet alleen in prijs, ook in voorwaarden die de verzekeraar stelt aan de zorgverleners. Dit laatste speelt een rol bij het bepalen van de hoogte van de premie.

Er zijn twee verschillende soorten basisverzekeringen, de restitutieverzekering en de naturaverzekering.

Restitutie

Een restitutieverzekering biedt de meeste vrijheid bij het kiezen van uw zorgverleners. Ook als u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijgt u alle kosten vergoed. U mag bijvoorbeeld zelf bepalen naar welke fysiotherapeut u gaat of in welke ziekenhuis u wordt geopereerd.

De restitutieverzekering is de duurste vorm die zorgverzekeraars aanbieden. Toch betekent dit niet dat een restitutieverzekering altijd duurder is dan bijvoorbeeld een naturaverzekering.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering vergoedt de zorgverzekeraar de behandelingen in natura. Dat betekent dat de verzekeraar de rekening rechtstreeks betaalt aan de zorgverlener. Vaak moet u bij een naturaverzekering wel gebruik maken van de zorgverleners die een contract hebben met uw verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen heeft u daarbij een ruime keuze.

U kan ook naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, maar meestal moet u dan zelf een deel van de rekening betalen.

 

Aanvullende verzekeringen

Niet alle zorg wordt gedekt door de basisverzekering. Daarom kunt u de basisverzekering met twee extra dekkingen uitbreiden: een aanvullende verzekering en een tandartsverzekering.

De aanvullende verzekering dekt de kosten voor onder andere fysiotherapie, kraamzorg, alternatieve geneeswijze, psychologische zorg en gebitsbehandelingen voor kinderen tot 18 jaar. De tandartsverzekering dekt de kosten voor behandelingen aan uw gebit en het plaatsen van kronen of bruggen.

Het verschilt per verzekeraar hoe hoog de vergoedingen zijn en welke premie u betaalt. Wij beschikken over de belangrijkste zorgverzekeraars en helpen u de verzekering te zoeken die vooral het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen.

U bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten.

 

Verplicht eigen risico en wettelijke bijdrage

Elk jaar stelt de overheid vast hoe hoog het verplicht eigen risico van de zorgverzekering is. In 2021 bedraagt dit € 385. Dit betekent dat iedereen de eerste € 385 van zijn of haar zorgkosten zelf moet betalen. De kosten van de huisarts, zwangerschapszorg en zorg voor minderjarigen vallen niet onder het verplicht eigen risico.

Eigen bijdrage

Voor sommige zorg uit het basispakket moet u daarnaast een eigen bijdrage betalen. Ook deze wordt elk jaar vastgesteld door de overheid en komt bovenop uw eigen risico. De wettelijke eigen bijdrage geldt onder andere voor kraamzorg en bepaalde medicijnen.

 

Eenvoudig overstappen

Veel mensen zien er tegenop om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat ze denken dat dit ingewikkeld is en veel rompslomp met zich meebrengt. Niets is minder waar!

In de meeste gevallen kunt u makkelijk overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars stellen vaak geen acceptatievoorwaarden bij het afsluiten van de basisverzekering, aanvullende verzekeringen en de meeste tandartsverzekeringen. Voor de meest uitgebreide tandartsverzekering stellen sommige verzekeraars voorwaarden. U kunt hierdoor gemakkelijk overstappen van de ene naar de andere zorgverzekeraar.

Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar, moet u voor 1 januari de huidige zorgverzekering opzeggen. U heeft dan tot uiterlijk 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Bent u opzoek naar een zorgverzekering? Wij helpen u graag op weg.

Advies nodig voor uw Zorgverzekering?

Bel voor persoonlijk advies: 0186 – 573949